Kontaktne fasade - ETICS

ETICS je skraćeni naziv za kompozitni sustav vanjske toplinske izolacije (External Thermal Insulation Composite System) koji se u našim krajevima počeo primjenjivati početkom 80-tih godina prošlog stoljeća.

Za razliku uobičajenih ožbukanih fasada, gdje je sloj žbuke iznosio 2-3 cm, ovdje se radi o tankom završnom sloju od svega par milimetara, koji uz specijalno ljepilo, armaturnu mrežicu i toplinsku izolaciju, čini ETICS sustav. U skladu s uvjetima i zahtjevima mikrolokacije, namjeni i visini zgrade, odabire se adekvatna toplinska izolacija.

Kombinacija kontaktne fasade i tvrde toplinske izolacije FIBRANxps ETIGS GF, reljefno obrađene površine (tzv."napolitanka"), odabire se na mjestima gdje je fasada izložena zahtjevnijim uvjetima. To obično uključuje podnožje zida, "sokl" ili situacije gdje je zid u direktnom kontaktu s vlagom ili vodom ili je na izložen mehaničkim udarima (npr. jaka kiša, tuča, udarci loptom i sl.).

Ako se zgrada nalazi u području s puno buke, onda je mineralna vuna pravi izbor za veći dio fasade, osim gore navedenih dijelova.

Sastav ETICS zida