Ravni krovovi

U stvarnosti nisu nikad potpuno ravni, jer su uvijek u nekom nagibu. Uz to ima i puno detalja na koje moramo obratiti pažnju prilikom projektiranja.

Uz osnovnu funkciju krova, zaštitu od atmosferskih utjecaja, krov iznad grijanih ili hlađenih prostora mora osigurati zaštitu od toplinskih gubitaka zimi i zaštitu prostora od neželjenog pregrijavanja ljeti.

Za učinkovitost ravnih krovova i za optimalni ugođaj bivanja u prostorima neposredno ispod krova, stručnjaci su razvili različita sistemska rješenja. Takozvani obrnuti ravni krov s raznovrsnim završnim obradama, pokazao se kao najoptimalnije i najtrajnije rješenje, a samim time i najisplativije rješenje za investitora.

KROVNE POVRŠINE (ZAVRŠNI SLOJEVI)

Isti sastav osnovnih slojeva obrnutog krova omogućuje izvedbu različitih završnih slojeva, bez ugrožavanja najvažnijeg elementa - hidroizolacije, jer ga štiti, iznad nje položen, sloj toplinske izolacije. Različite završne obrade omogućavaju korištenje krovnih površina u razne svrhe, poput krovnog vrta, terase za opuštanje i užitak, sportskog ili dječjeg igrališta, parkirališta, helidroma i slično. Naravno, potrebno je provjeriti nosivost konstrukcije obzirom na veća opterećenja, a u skladu s time, odabrati toplinsku izolaciju odgovarajuće nosivosti.