Zatvoreni bazeni ili kupališta

Zatvoreni bazeni su primjer građevina u kojima su temperatura i relativna vlaga veće nego što je to uobičajeno za prostore za boravak ljudi.

Visok postotak zračne vlage zraka u bazenima, projektantima stvara probleme, posebno kada je toplinska izolacija postavljena iznutra. Toplinske izolacije, koje upijaju vlagu, moraju biti dobro zaštićene kvalitetnim parnim baranama, što je u praksi teško postići. Toplinska izolacija zbog upijanja vlage s vremenom gubi izolacijsku sposobnost. XPS toplinska izolacija ima zatvorenu ćelijastu strukturu, tako da je dugotrajno upijanje vlage vrlo malo.

Toplinsko izolacijske ploče, FIBRANxps ETICS se završno obrađuju žbukom ili premazuju odgovarajućim premazima. Prilikom izvedbe građevina koje se toplinski izoliraju iznutra, potrebno je provjeriti moguće kondenziranje vlage unutar konstrukcijskog sklopa, što posebno vrijedi za betonske konstrukcije. Ako zidovi koji dijele grijani od negrijanog ili vanjskog, hladnog prostora nisu toplinski izolirani izvana, unutarnja se toplinska izolacija treba punoplošno zalijepiti na podlogu po cijeloj površini.

Bazeni za plivanje, rezervoari za vodu i druga spremišta ispod nivoa terena, štitimo od toplinskih gubitaka ili dobitaka, pomoću toplinske izolacije FIBRANxps. Kvaliteta odabrane izolacije ovisi o opterećenju. Za izolaciju zidova obično je dovoljna izolacijska ploča nazivne tlačne čvrstoće od 300 kPa. Potrebnu nosivost toplinske izolacije ispod temeljne ploče određuje statičar.