OZELENJENI RAVNI KROVOVI

Predstavljaju zelenu oazu u urbanom okolišu, koja pozitivno utječe na mikroklimu i osjećaj stanara, kao i na temperaturnu stabilnost krova.

Površina zelenog (ili bolje rečeno ozelenjenog) krova, zasađena je biljem raznih vrsta i veličina. Izvedba zelenog ravnog krova danas predstavlja moderan način razmišljanja i korak bliže održivoj životnoj sredini, što čak i u urbanim sredinama omogućuje doticaj s prirodom.

Osim ugodnog izgleda, zeleni krov izvrsna je zaštita zgrade (smanjuje utjecaj temperaturnih promjena), a istovremeno na terasi možete urediti kutak za odmor i blagovanje, pa čak i povrtnjak ili cvjetni vrt.

Smjernice za projektiranje, izvedbu i održavanje zelenih krovova, poznatije pod kraticom FLL (njem. Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau e.V.), u cijelom je svijetu prihvaćena kao alfa i omega kada je u pitanju ozelenjavanje krovova. Važno je znati kako prepoznajemo i dijelimo različite vrste zelenih krovova.

RAZLIČITE POVRŠINE

Preuzeto iz FLL-a: »Zeleni se krov dijeli na tri različita tipa, ovisno od načinu upotrebe krova, uvjeta konstrukcije i načina izvođenja radova. Tri vrste, koje igraju ključnu ulogu pri odabiru biljnog materijala i samog izgleda zelenog krova, su:

  • intenzivno zelenilo,
  • polu-intenzivno zelenilo i
  • ekstenzivno zelenilo.

Svaka od ovih vrsta obuhvaća različite oblike uzgoja, pri čemu se ove vrste međusobno isprepliću i u velikoj mjeri ovise o uvjetima lokacije. Uzimajući u obzir sva znanja vezana za korištenje i poznavanje bilja, postoje kriteriji pomoću kojih se mogu razlikovati ove tri grupe bilja za uređenja okoliša."